STARTPAGINA DATING EN CHAT  -  NIEUWS  DIGITALE TELEVISIE  -  WINKELEN  -  REIZEN  -
  INTERNET INSTALLEREN  -  WISSELKOERSEN  -  VOIP PROVIDERS  -  INTERNET AANBIEDERS  -  GAMES
 U bent hier : FAQ VoIP


 

VoIP Faq
- Wat is VoIP?
- Wat is VoDSL?
- Welk verschil is er tussen VoDSL en een analoge lijn?
- Welk verschil is er tussen VoDSL & VoIP?
- Welke providers bieden VoDSL of VoIP aan?
- Is VoIP goedkoper dan gewone telefonie?
- Ik bel momenteel met precarrier select (CPS) is VoIP nog goedkoper?
- Heb ik speciale hardware nodig of VoIP telefoon om met VoIP te kunnen bellen?
- Kan ik mijn Belgacom nummer houden?
- Kan ik mijn analoge lijn behouden en met VoIP bellen?
- Ik heb een pack internet + bellen, is dit ook VoIP?
- Moet ik ADSL of KABEL hebben om met VoIP te kunnen bellen?
- Ik heb een formule internet zonder vaste lijn, kan ik VoIP gebruiken?
- Wat houd telefoonnummer portering  in?
- Wat is een VoIP-in nummer, waar kan ik dit bekomen?
- Moet mijn computer aan staan als ik bel?
- Hoe is de geluidskwaliteit van VoIP?
- Hoe sluit ik een VoIP telefoon of Voice adapter aan?
- Hoe configureer ik een voice adapter of VoIP telefoon?
- Ik heb een draadloze DECT telefoon, kan ik die ook gebruiken?
- Ik heb een raw copper lijn, is VoIP hierop mogelijk?
- Welke zijn de na- en voordelen van VoIP?
- Kan ik alarmnummers bellen?
- Is VoIP veilig, kan iemand gesprekken afluisteren?
- Waar staat SIP voor?
- Wat is een VoIP-in (DID) nummer?
- Waar vind ik VoIP aanbieders?


Wat is VoIP?  
Voice over IP, Spraak wordt omgezet in data en verstuurd over het internet of een IP netwerk. Van afkomst waren spraak en data gescheiden diensten. Voor met VoIP te bellen volstaat enkel een internetverbinding. Providers kunnen zo meerdere diensten aanbieden over slechts 1 netwerk, hierdoor komt o.a. dat VoIP veel goedkoper is, uiteindelijk zal VoIP de analoge telefonie volledig verdringen.
<< TERUG <<


Wat is VoDSL?
VoIP en VoDSL worden vaak verward, terwijl dit helemaal niet hetzelfde is. Bij VoDSL spreken we van spraak over DSL, zonder gebruik te maken van het internet. Deze techniek laat spraakverkeer toe over je DSL verbinding.

<< TERUG <<


Welk verschil is er tussen VoDSL en een analoge lijn?
Het verschil met een analoge telefoon lijn is dat deze techniek de ADSL verbinding gebruikt terwijl bij analoge telefonie de lijn gedeeld en gesplitst wordt d.m.v. splitters.

<< TERUG <<


Welk verschil is er tussen VoDSL & VoIP?
Bij VoIP wordt spraak in data omgezet en dadelijk verstuurd, en hangt de kwaliteit af van de drukte en de kwaliteit van je verbinding. Laatste tijd zijn er wel veel protocollen bedacht waardoor VoIP aanzienlijk terrein heeft door gewonnen.

Bij VoDSL wordt de telefonie getransporteerd over DSL, Beide lopen over het zelfde
circuit maar kunnen elkaar niet beïnvloeden. De kwaliteit hangt af van je ADSL verbinding, maar wordt niet beïnvloed door de drukte erop.
<< TERUG <<

Welke providers bieden VoDSL of VoIP aan?
VoDSL is minder populair dan VoIP, vooral met betrekking tot de particuliere markt. Een aanbieder van VoDSL is voorlopig nog Scarlet met Scarlet one (internet + bellen). Mogelijk zal bij Scarlet ook de overstap naar VoIP gemaakt worden, daar VoIP veel minder complex is dan VoDSL en dus goedkoper.

VoIP wordt door vele providers aangeboden met formules als (Internet + Bellen) Een breedband internet verbinding volstaat en de daarbij horende hardware, Voice adapter of Voice router om van VoIP kunnen gebruik te maken. Bij Voip ben je ook niet gehouden om VoIP te nemen van je ADSL provider, je kan zelf wereldwijd kiezen uit tal van voip providers, waarvoor geen abonnement verreist, gratis internationaal naar vele bestemmingen enz…
<< TERUG <<

Is VoIP goedkoper dan gewone telefonie?
Ja, veel goedkoper, Wereldwijd heb je keuze uit VoIP aanbieders, waarvoor geen abonnement vereist, gratis bellen naar vele bestemmingen, geen dal geen piek uren…
<< TERUG <<

Ik bel momenteel met precarrier select (CPS) is VoIP nog goedkoper?
Ja, VoIP is goedkoper, en voor gebruik te kunnen maken van carrier select diensten
is een vaste lijn vereist, Bij een Belgacom Discovery lijn (10,25 €/mnd) betaal je per oproep 0,15 € supplementair, ook voor carrier select! Dus ben je gebonden aan een Belgacom Classic line, kostprijs maandelijks 18,90 €. Bij VoIP is een vaste lijn niet noodzakelijk.
<< TERUG <<

Heb ik speciale hardware nodig of VoIP telefoon om met VoIP te bellen?
Iedereen met een breedband internetverbinding en computer heeft in feite reeds VoIP in huis. Je kan op verschillende manieren bellen via VoIP. Eerste voorbeeld is software installeren op je computer en via een headset telefoneren. Een ander vb. is gebruik maken van een Modem/VoIP/router, Voice Adapter, VoIpTelefoon. Hiermee plaats je een toestel achter je modem of op de router waardoor je met een gewoon toestel gesprekken kan voeren, zonder dat je computer moet aanstaan of vereist is.
<< TERUG <<

Kan ik mijn Belgacom nummer houden?
Ja, dat kan u behouden. Stap je over naar een andere provider met een formule internet + bellen, dan wordt het nummer overgedragen, Indien je enkel via voip gaat bellen, verandert er in principe niets, je kiest gewoon een VoIP provider, en de nodige hardware wat u wenst te gebruiken om deze gesprekken te voeren.
<< TERUG <<

Kan ik mijn analoge lijn behouden en met VoIP bellen?
Je kiest gewoon een VoIP provider en de nodige hardware wat je wenst te gebruiken om deze gesprekken te kunnen voeren. Op deze manier benut je de analoge lijn om oproepen te ontvangen tevens is deze vereist voor je ADSL diensten, VoIP gebruik je om goedkoop te bellen, Momenteel is dit nog steeds goedkoper dan een Pack (Internet + Bellen) en je geniet het voordeel te kunnen veranderen van één enkele dienst dan telkens alle diensten moeten te veranderen.
<< TERUG <<

Ik heb een pack internet + bellen, is dit ook VoIP?
Ja dit is ook VoIP, alleen dat het hier je ADSL leverancier betreft wat je gewoon twee diensten aanbied. VoIP tarieven zijn vaak elders goedkoper. Doorgaans ben je met een Pack gebonden tot einde contractduur, je telefoon nummer zit hier ook nog eens aan vast. Er blijft wel altijd de mogelijkheid om een bijkomende VoIP adapter te plaatsten op de Modem/Voice router van je provider.
<< TERUG <<

Moet ik ADSL of KABEL hebben om met VoIP te kunnen bellen?
Neen, het maakt niet uit of je internet via de kabel of via de telefoonlijn hebt. Bij ADSL is alleen het voordeel dat er meer hardware bestaat voor VoIP, Met 1 toestel (namelijk een Modem/Voice Router (Vb Speedtouch 716) kan je surfen, bellen met een zelf gekozen VoIP provider en ontvangen over Pstn indien een vaste lijn. Bij kabel internet plaatst je een voice adapter om te bellen via VoIP.
<< TERUG <<

Ik heb een formule internet zonder vaste lijn, kan ik VoIP gebruiken?
Voor te bellen via VoIP is praktisch elke breedbandverbinding geschikt, bellen met VoIP gaat via kabel, satelliet, wimax, ADSL zonder vaste lijn,…
<< TERUG <<

Wat houd telefoonnummer portering  in?
Een bestaand telefoonnummer overzetten van provider x naar provider y, Vaak betreft dit een Belgacom telefoonnummer overdragen naar je nieuwe provider, houd hier wel rekening met enkele technische aspecten*. Namelijk dat je vaste telefonie verandert naar VoIP (VoDSL bij Scarlet), telefonie werkt voortaan via VoIP.
Bij KABEL maakt men ook gebruik van VoIP.
*
Indien alarm fysieke aanpassing nodig
<< TERUG <<

Wat is een VoIP-in nummer, waar kan ik dit bekomen?
Het telefoonnummer waarop men je kan bellen, anders dan bij vaste telefonie kan je dit nummer overal ter wereld gebruiken, je hebt hiervoor enkel een internetverbinding nodig. Vaak wordt een nummer geporteerd zodat je vast nr. een voip nummer wordt. Dit is dan wel meestal gekoppeld aan je provider en kan je meestal enkel met diens internetverbinding gebruiken. Overweeg ook eventueel of ontvangen via vaste lijn en bellen via VoIP geen optie is, vaak is dit goedkoopst en meest praktisch.
<< TERUG <<

Moet mijn computer aan staan als ik bel?
Neen, als je gebruikt maakt van een Voice adapter of VoIP telefoon is dit niet nodig.
<< TERUG <<

Hoe is de geluidskwaliteit van VoIP?
Doorgaans gelijk aan de kwaliteit van vaste telefonie, soms kan de geluidskwaliteit van VoIP die van gewone telefonie overtreffen, o.a. minder ruis. Belangrijk is ondermeer de kwaliteit van je internetverbinding en het verkeer erop, anders kan je eens last hebben van bijgeluiden of echo, meest belangrijk blijft je gebruikte hardware, headset of Voice adapter/telefoon.
<< TERUG <<

Hoe sluit ik een VoIP telefoon of Voice adapter aan?
Een VoIP telefoon is voorzien van een RJ45 connector waarmee deze verbonden wordt met je router. Een Voice adapter wordt verbonden met je router. Op de Voice adapter kan je een gewone dect telefoon aansluiten. Sommige Voice adapters zijn voorzien met WAN en LAN. Dit heeft als voordeel dat je ze kan je gebruiken als je niet over een router beschikt.
<< TERUG <<

Hoe configureer ik een voice adapter of VoIP telefoon?
Afhankelijk van de gegevens welke je ontvangen heb van je VoIP provider, let op niet alle provider  ondersteunen dit. In dit voorbeeld zie je hoe een VoIP telefoon te configureren.
<< TERUG <<

Ik heb een draadloze DECT telefoon, kan ik die ook gebruiken?
Ja, deze kan je ook gewoon aansluiten op je Voice adapter.
<< TERUG <<

Ik heb een raw copper lijn, is VoIP hierop mogelijk?
Ja, Voip is mogelijk, Meeste internet + bellen abonnementen zijn raw copper lijnen. Het verschil met een vaste lijn is dat indien je ook oproepen wenst te kunnen ontvangen een VoIP-in nummer nodig is.
<< TERUG <<

Welke zijn de na- en voordelen van VoIP?
De voornaamste voordelen zijn dat VoIP voornamelijk goedkoper is, zowel voor de gebruiker als voor de aanbieder, VoIP benut geen fysieke infrastructuur, enkel een breedband internetverbinding is vereist.
Daar VoIP niet gekoppeld is aan een fysieke infrastructuur kan je overal ter wereld bellen en oproepen ontvangen met een internet verbinding. Thuiswerkers en bedrijven maken hier gunstig gebruik van. Een bedrijf kan namelijk een Amerikaans telefoon nummer hebben en gevestigd zijn in Europa.

Een nadeel van VoIP is dat je belt via een internetverbinding de hardware verreist stroom, indien je een vb. alarm hebt zou dit bij een stroompanne niet meer kunnen communiceren met de alarmcentrale. Oplossingen hiervoor zijn gebruik maken van een SIM kaart om via GSM netwerk de alarmcentrale te bereiken.
Sommige betaalterminals (winkels) of faxtoestellen kunnen ook niet goed met VoIP overweg. Ondertussen zijn er wel betaalterminals welke via breedband werken. Soms kan je daarom best kiezen voor een analoge lijn om oproepen te ontvangen (en voor je alarminstallatie), VoIP kan je steeds gebruiken om goedkoop te bellen.
<< TERUG <<

Kan ik alarmnummers bellen?
Dit is niet mogelijk bij sommige VoIP aanbieders, dit heeft met verschillende aspecten te maken, VoIP aanbieders zijn nog van oordeel dat VoIP een aanvullende dienst is en niet volledig de analoge telefonie vervangt, overigens zijn verschillende aanpassingen nodig routing ..., daar men het juiste noodnummer aan je locatie moet koppelen... . Informeer best bij je provider of er beperkingen zijn hieromtrent.
<< TERUG <<

Is VoIP veilig, kan iemand gesprekken afluisteren?
Gewone analoge telefonie (PSTN) kan men monitoren vb. op vraag van overheden. Gesprekken in VoIP verlopen via encryptie over het internet, veiligheid zal hier afhangen van de VoIP software welke gebruikt word. Hier mogen geen lekken zijn, vergelijkbaar zoals vb. Windows met/zonder updates. In België moeten operators als overheden erom vragen, de mogelijk bieden om af te luisteren.
<< TERUG <<

Wat staat SIP voor?
Sip is de afkorting van Session Initiation Protocol, Dit is het protocol dat gebruikt wordt om VoIP gesprekken tot stand te brengen.

<< TERUG <<

Wat is een VoIP-in nummer?
Een niet aan een lijn fysiek gekoppeld telefoon nummer, waarop je gebeld kan worden en dat je koppelt aan je VoIP account. Ook vaak DID genaamd (DID : Direct Inward Dailing) 
<< TERUG <<

Waar vind ik VoIP aanbieders?

Overzicht VoIP providers
<< TERUG <<

 
Problemen met internet & digitale tv & …
Wij helpen u aan huis  
>> info <<
Gerelateerd :
Siemens Gigaset C450 IP FAQ
Siemens Gigaset C450 IP configuratie
VoIP providers
VoIP & Vaste telefonie
Verschillende VoIP tarieven
Speedtouch 706 SIP Configuratie
B-box1 VoIP configuratie
B-box2 VoIP configuratie
 
 
 
 
 
 
 
 
     
© WeetHet.be - Disclaimer - E-mail